Motive pentru a consuma seminţe de in
Generalităţi
Seminţele de în sunt o sursă bună de fibre dietetice şi acizi graşi esenţiali Omega 3. Fibrele din seminţele de in se găsesc în principal în învelişul seminţelor. Consumate înainte de masă, fibrele conţinute în seminţele de în diminuează senzaţia de foame.
Descoperiţi mai jos câteva dintre principalele motive pentru care puteţi include în dieta dumneavoastră zilnică seminţele de în.
Beneficii oferite sănătăţii de seminţele de in
Seminţele de în sunt bogate în:
· vitamine şi minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu şi mangan
· fibre – solubile şi insolubile
· fito chimicale, inclusiv mai mulţi antioxidanţi puternici, cum ar fi lignanii
· acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru combaterea inflamaţiilor. Seminţele de în sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminţe de în este format în proporţie de 50% din acid alfa-linolenic – de cinci ori mai mult decât uleiul de nucă sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
– Seminţele de in ajuta la scăderea colesterolului din sânge şi reglează nivelul de zahăr din sânge – Cercetătorii cred ca fibrele din seminţele de în influenţează acţiunea colesterolului şi împiedica absorbţia acestuia în organism. Fibrele solubile din seminţele de în scad colesterolul, contribuind la prevenirea acumulării de plăci în artere.
Seminţele de în ajuta la subţierea sângelui, reducându-se astfel riscul de ateroscleroza. Acest lucru poate reduce tensiunea arterială, previne apariţia accidentului vascular cerebral şi atacul de cord. În acelaşi timp, fibrele din seminţele de în scad nivelul de zahăr din sânge, aspect foarte important pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2.
– Lupta împotriva cancerului – Studiile au arată ca seminţele de în au un rol important în lupta împotriva cancerului, în mod special în cazul cancerului de colon şi de sân. Aceste beneficii sunt rezultatul concentraţiei ridicate de lignani, care inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
– Încetineşte pierderea osoasă – În urma unor studii realizate pe şobolani care sufereau de diabet zaharat, s-a constatat o încetinire a pierderii masei osoase, după ce animalele au fost hrănite cu seminţe de în. Efectul benefic a fost atribuit concentraţiei ridicate de acizi graşi, existente în seminţele de în.
– Controlul greutăţii – Prin consumul seminţelor de în, saţietatea se instalează mai rapid şi este menţinută o durată mai lungă de timp. Dacă doriţi să slăbiţi, este recomandabil să mâncaţi seminţe de în cu 30 de minute înainte de mese, pentru a vă controla apetitul.
– Îmbunătăţirea sănătăţii digestive – Fibrele din compoziţia seminţelor de in ameliorează constipaţia şi reglează tranzitul intestinal.
– Creşterea imunităţii – Seminţele de in conţin substanţe care reduc inflamaţia şi permit sistemului imunitar să funcţioneze mai bine. Cercetări preliminare sugerează că seminţele de în pot estompa simptomele tulburărilor autoimune, cum ar fi artrită reumatoida, psoriazis, lupus etc.
Precauţii
Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui să evite seminţele de in din cauza efectelor lor laxative. Femeile însărcinate şi mamele care alăptează nu ar trebui să consume seminţe de in, ca şi femeile care suferă de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.
Bărbaţii care au un risc crescut de apariţie a cancerului de prostată vor exclude din dietă seminţele de în.
Este important să aveţi aprobarea medicului înainte de a adăuga seminţele de în în regimul dumneavoastră alimentar.
Sursă: http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/motive-pentru-a-consuma-seminte-de-in_11240